De vereniging stimuleert het benutten van diversiteit en inclusie. Zoveel mensen, zoveel verschillen, zoveel talenten. Juist deze verscheidenheid leidt bij samenwerking tot creatievere oplossingen, ideeën en inzichten.
Een academische opleidingsschool (AOS) is een door het ministerie van OCW erkend netwerk van scholen en opleidingen. Samen leiden zij aankomende leraren op. OMO is hoofdaanvrager van vijf AOS’en.
In 2017 hebben zowel de managementconsulenten personeel als ProMotion van bureau OMO diverse scholingstrajecten, trainingen en workshops verzorgd op de scholen, voor leidinggevenden en medewerkers.
Re-integratiebeleid omvat alle activiteiten van werkgever, medewerker en derden gericht op het voorkomen van (dreigende) werkloosheid of langdurig ziekteverzuim en behoud of terugkeer van de medewerker in het arbeidsproces.
Helaas is het ook in 2017 niet gelukt om tot overeenstemming te komen over een nieuwe CAO OMO als opvolger van de CAO OMO 2014-2015.
In 2016 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel ‘Beroep leraar en lerarenregister’.
Het voortgezet onderwijs kent een code voor goed bestuur, opgesteld door de VO-raad. Deze in 2015 vernieuwde ‘Code Goed Onderwijsbestuur VO’ bevat zes lidmaatschapseisen voor aansluiting bij de VO-raad.
Instellingen waarmee de vereniging samenwerkt zijn: