Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

OMO-prijzen, een bijzondere motiveringsprijs voor leerlingen

Elk jaar reikt de vereniging motiveringsprijzen uit aan leerlingen die een bijzonder praktijk- of profielwerkstuk hebben gemaakt. De jury, waarin docenten en rectoren van de scholen vertegenwoordigd zijn, beoordeelt welke stukken er genomineerd worden. Nieuw in 2017 was dat het aantal inzendingen voor de profielwerkstukprijs havo en vwo onbeperkt is.

De leerlingen die in de prijzen vallen krijgen na de prijsuitreiking de kans om hun bijzondere werkstuk of onderzoek te presenteren in een Script! Student Talk. Een leuke en leerzame ervaring.

Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de OMO-praktijkwerkstukprijs voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo-b en vmbo-k, en de OMO-profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, voor de opleiding havo en voor de opleiding vwo.

In de categorie OMO-praktijkwerkstuk vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerkt en daarbij vakmanschap of burgerschap toont.

OMO-praktijkwerkstukprijs

In 2017 heeft Thijs van Vugt, leerling van het Fioretti College in Veghel, de eerste prijs gewonnen. Met zijn werkstuk, ‘Oscillating Steam Engine (persluchtmotor)’ liet Thijs zijn vakmanschap en technisch talent zien.

Een groep leerlingen van het Baanderherencollege in Boxtel heeft gewerkt aan de renovatie van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hiervoor ontvingen zij een tweede prijs. Zenne Bakens en alle leerlingen van leerjaar twee van het Varendonck College wonnen eveneens een tweede prijs met een modeshow.

Nick Tilburgs van Praktijkschool Eindhoven, mocht met zijn werkstuk ‘Website Draaiorgels’ een derde prijs in ontvangst nemen. Een derde prijs ging eveneens naar Eefje Jansen voor het werkstuk, ‘Bossche Vakschool 2017’. Eefje geeft met dit stuk een kijkje in haar leven en carrière als musicalster.

OMO-profielwerkstukprijs vmbo-g/t, mavo

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling.

De OMO-profielwerkstukprijs vmbo g/t - mavo 2017 is gewonnen door Merel van der Heijdt, Fleur Watzeels en Ronald Gijsen, leerlingen van Munnikenheide College uit Etten Leur. Zij mochten de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun werkstuk ‘Cyberpesten’.

De twee tweede plaatsen waren dit jaar voor Wouter van Empel van het Fioretti College en Veerle Rutten van het Varendonck College. Wouter schreef over ‘De geschiedenis van de grafische vormgeving’. Veerle ontving een tweede prijs voor haar stuk over ‘Vrijheid van meningsuiting in de journalistiek’.

OMO-profielwerkstukprijs havo en vwo

Het profielwerkstuk havo en vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

Rick van Drunen en Tom van Kasteren van Jacob-Roelandslyceum Boxtel sleepten de OMO-profielwerkstukprijs havo in de wacht. De leerlingen schreven hun werkstuk over de ‘Technische automatisering van een winkelwagentje’ en complementeerden dit met een werkend prototype.

Estelle Jilissen van Zwijsen College Veghel won in de categorie vwo. Ze kreeg de eerste prijs voor haar werkstuk met de titel: ‘Van Salafist tot Syriëganger’.

De tweede plaats in de categorie havo was dit jaar voor Bart Artz, Kevin Nguyen en Friso de Jong van het Sondervick College in Veldhoven en voor Marieke Nielen van De Nieuwste School in Tilburg. Bart, Kevin en Friso onderzochten de invloed van bandenkeuze bij veldrijden. Marieke deed onderzoek naar de kunst van de column dat resulteerde in een creatief eindproduct.

In de categorie vwo ging de tweede prijs naar Sophie van de Loo van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel voor haar onderzoek naar inductief en deductief grammaticaonderwijs binnen Latijn. Ook Jöran Klink van het Mill-Hillcollege in Goirle behaalde een tweede plaats. Hij deed onderzoek naar ‘Geurstoffen bij Paphiopedilum spicerianum’.

De uitreiking van de OMO-prijzen is voor deze leerlingen maar ook voor de begeleidend docenten een bijzonder moment. De waardering voor beiden is enorm. Veel enthousiaste rectoren en collega’s, ouders en familieleden zijn bij de prijsuitreiking aanwezig. Álle deelnemende leerlingen ontvangen een aardigheidje. De winnaars krijgen een noemenswaardig geldbedrag.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)