Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Munnikenheide College – Rucphen

www.munnikenheidecollege.nl
directeur: Carina Reuvers
opleidingen: vmbo
locaties:

  • Etten-Leur

  • Rucphen

Leerlab

Na de start in leerjaar 2015-2016 wordt de succesvolle pilot leerlab steeds verder uitgebreid in de school. In het leerjaar 2017-2018 is de gehele onderbouw op de locatie Rucphen met dit concept gaan werken en is er een pilotgroep gestart op de locatie Etten-Leur. Leerlingen krijgen in dit concept meer eigenaarschap op hun leerproces, o.a. dankzij het effectief inzetten van ICT-ondersteuning. Ze volgen hun eigen planning en gaan daardoor beter presteren. Hoewel de invoering van deze aanpak nog een hele uitdaging is, zijn de resultaten positief en zijn de leerlingen en hun ouders enthousiast.

Didactisch coachen

Als onderdeel van het leerlab is er ook een pilot didactisch coachen gestart. Iedere docent krijgt een tiental leerlingen toegewezen, waaraan hij op individueel niveau ondersteuning aanbiedt op het leren, plannen en ontwikkelen. De betrokken docenten zijn extra geschoold om de leerprestaties van de aan hen toegewezen leerlingen nauwlettend te volgen en te bespreken. In 2018 wordt nader bekeken of deze wijze van didactisch coachen als onderdeel van de mentortaak te integreren is.

Nieuwe examenprogramma’s

Met de invoering van de nieuwe examenprogramma's is de examinering van de praktijkvakken (leerjaar 3 en 4) ingedeeld in vier profiel- en vier keuzedelen. De profieldelen worden afgesloten met een centraal examen; de keuzedelen worden afzonderlijk afgesloten met een schoolexamen. In 2017 is hard gewerkt aan de herinrichting van het onderwijs in deze structuur. Ruim 85% van de leerlingen maakte gebruik van de verruimde keuzemogelijkheden. De leerlingen zijn meer gemotiveerd en hebben een bredere oriëntatie op het beroepenveld gekregen. Er is ook een groot aantal nieuwe schoolexamens geïmplementeerd om de keuzedelen op een goede manier af te sluiten.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)