Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Maurick College

www.maurickcollege.nl
rector: Huub van der Linden
opleidingen: vwo, havo, vmbo
locatie:

  • Vught

Talentontwikkeling

Het Maurick College heeft zich steeds tot doel gesteld een excellente school te zijn. Niet in de begripslijn die formeel door de overheid wordt gehanteerd, maar door te proberen ieders talent optimaal aan te spreken. Ook dit jaar heeft een groot aantal leerlingen (109) een vwo-diploma behaald die niet op een vwo-niveau (55) waren gestart. Dat is meer dan 50% terwijl het slagingspercentage op het vwo gelijk lag met het landelijke cijfer.

Veiligheid, sfeer en plezier

Een verantwoorde houding van de leerlingen naar hun medeleerlingen, docenten en ouders is een noodzakelijke uitgangspositie voor goed onderwijs in een veilige omgeving. De docenten spelen hierbij een cruciale rol. Zij dienen een zelfbewuste positie in te nemen waarin zij enerzijds de grenzen aangeven en anderzijds de helpende hand uitsteken. Daardoor voelt de leerling zich gekend en gezien. De aspecten sfeer, plezier en veiligheid scoren cijfermatig hoger in de leerlingenmonitor van Kwaliteitsscholen dan de landelijke resultaten.

Verdere verruiming mogelijkheden

De inrichting van het daltononderwijs maakt een groot aanbod aan curriculum- en niet-curriculum- activiteiten mogelijk. Hierdoor kunnen leerlingen hun onderwijs voor een deel zelf organiseren naar inhoud en uitdagingen. Het Maurick College heeft in het afgelopen jaar de onderwijsactiviteiten in de bovenbouw havo en vwo uitgebreid met informatica. In dit vak doen leerlingen ook examen. In alle afdelingen is Robotica ingevoerd als Dalton+-activiteit. De Talent Academy, in eerste instantie gericht op een uitbreiding van het sportprogramma, is nu versterkt met dans en beeldende vakken.

Het Maurick College stimuleert projectonderwijs. Dit werkt niet alleen motiverend voor de leerlingen maar ondersteunt ook het probleemoplossend denken en het samenwerken; vaardigheden die steeds meer gevraagd worden door het bedrijfsleven. In het afgelopen jaar zijn met de TU Delft, Deltares en Wetsus concrete afspraken gemaakt om leerlingen projecten te laten uitvoeren onder begeleiding en met materiaal van de betrokken instituten.

Het Maurick College heeft een reeds lange connectie met de Universiteit van Wageningen, waarbij met het succesvolle ‘Biking programma’ de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie geïntegreerd worden. Ook is er nu een samenwerking met de HAS in ’s-Hertogenbosch voor het ontwikkelen van een aquaponicsysteem, een gesloten systeem waarbij de uitwerpselen van vissen dienen als voeding voor groentegewassen en deze op hun beurt weer zorgen voor voeding van de vissen.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)